Amsterdam kan verder met glasvezel

Amsterdam kan verder met glasvezel

21-06-2006

Dinsdag 20 juni heeft de Tweede Kamer ingestemd met de nieuwe Telecomwet en met het amendement daarop van VVD en CDA. Hierdoor is wettelijk vastgelegd dat gemeenten kunnen deelnemen aan glasvezelprojecten. Wethouder Van Poelgeest: “Ik ben blij dat Amsterdam verder kan met de innovatie die dit kabinet zo voorstaat. De afgelopen week is er een stevige beweging in het land geweest en daar is terecht naar geluisterd. Wij kunnen nu verder met het netwerk. Het besluit van de Tweede Kamer houdt wel een aantal randvoorwaarden in. Zo wordt een gemeente verplicht elke vijf jaar opnieuw te overwegen of men het aandeel in het glasvezelbedrijf wel wil houden. Wethouder Van Poelgeest: “Ik vind het wat vreemd dat de Tweede Kamer dat in de wet vastlegt. De gemeente kan dit soort afwegingen prima zelf maken. In Amsterdam worden deelnemingen wel vaker dan eens in de vijf jaar tegen het licht gehouden.”

De Kamer heeft er niet voor gekozen om vast te leggen dat netwerken met gemeentelijke deelname ook open toegang moeten bieden. Van Poelgeest: “Wereldwijd wordt stevig gediscussieerd over neutrale netwerken. Houden we een vrij internet of krijgen we straks een doolhof van tolwegen en tolhekken. Amsterdam heeft een duidelijke keuze gemaakt voor een open glasvezelnetwerk waarop vrije concurrentie mogelijk is.”

Achtergrond
In Amsterdam wordt de eerste fase van een glasvezelnetwerk aangelegd waarin 40.000 adressen een aansluiting krijgen op een stedelijk glasvezelnet. De eigenaar daarvan is GNA BV, een onderneming van de gemeente, investeerders ING Real Estate en Reggefiber en vijf woningcorporaties. De gemeente geeft geen subsidie, maar investeert maximaal 6 miljoen euro, tegen exact dezelfde voorwaarden als de andere eigenaren. Deze aanpak voorkomt dat er sprake kan zijn van staatssteun en/of marktverstoring. Het basisnetwerk wordt verhuurd aan operator BBned. BBned levert de investering om het netwerk actief te maken en levert als groothandelaar capaciteit aan ondernemingen die diensten leveren aan consumenten en bedrijven. Het netwerk is en blijft open, wat betekent dat alle aanbieders er tegen gelijke voorwaarden gebruik van kunnen maken.