Google betreedt de ‘last mile’ met FTTH-plannen

Google maakt bekend dat het dit jaar één of meer FTTH-tests gaat doen in de VS. Het streeft naar een verbinding van 1 Gbps tegen ‘competitive prices’ en het moeten open netwerken worden, dus open voor verschillende service providers. De onderneming roept overheden op zich voor 26 maart aan te melden, waarop Google nog dit jaar met de aanleg kan beginnen. Met de test wil Google 50.000 tot 500.000 abonnees voorzien van een supersnelle internetverbinding.

Getuige deze kostbare plannen (met 500.000 woningen gaat het al gauw om 500 miljoen US dollar) gelooft Google in supersnelle verbindingen. In delen van de VS zijn Docsis 3 (tot 100 Mbps), VDSL (tot 40 Mbps) en FTTP (tot 50 Mbps) beschikbaar, maar als we de woorden van Google letterlijk nemen, dan zullen de tests gedraaid worden waar deze netwerken niet beschikbaar zijn; immers, Google spreekt van 100 maal snellere verbindingen dan nu beschikbaar zijn. Overigens wijst de 1 Gbps erop dat het om een point-to-point netwerk zou gaan, want de huidige GPON-standaard gaat tot 2,5 Gbps (down) die gedeeld wordt door 32 of 64 woningen.

De infrastructuur van Google is dikwijls onderwerp van mystificatie. Het bedrijf bezit een grote backbone en vele datacenters over de hele wereld. Dat het nu een eerste stap doet in de ‘last mile’ is evenwel zeer verrassend. Het tekent Google’s ontevredenheid met de huidige beschikbare snelheden, de beperkte geografische dekking van de boven genoemde snelheden, het huidige prijsniveau en de overheidsplannen die breedband bij een groter publiek moeten brengen.

Overigens is de benodigde investering voor Google goed te dragen. Aan het eind van 2009 had de onderneming een liquiditeitenpositie van 24,5 miljard US dollar. En bovendien moet bedacht worden dat een FTTH-netwerk na een aantal jaar zelf-financierend wordt. Met andere woorden, als Google echt zou willen, zou het mogelijk zelfs de volledige VS op glas kunnen aansluiten.

Google plant een open netwerk en wil nieuwe manieren testen om het netwerk aan te leggen. Dit wijst erop dat men internationaal goed om zich heen kijkt en volgens de nieuwste inzichten en met de nieuwste methoden en technologie aan de slag wil gaan. Toch zal het vallen en opstaan worden, want voor Google is dit een nieuwe markt. En het succes van een open netwerk hangt sterk af van het meedoen van concurrerende service providers en van goede wholesaleprijzen. Daarbij is er ook nog het gevaar dat concurrenten gaan klagen over de toenemende macht van Google.

Het ziet ernaar uit dat Google met deze plannen de gelederen sterk bezig zal houden, de komende maanden. Maar eerst moeten de details van de plannen afgewacht worden.

Bron: Telecompaper