Het concept Open Net Works (Stedenlink!) en E-inclusie stond centraal in de workshop van afgelopen vrijdag 6 maart in Lyon. Conclusie: open breedband voor iedereen kan alleen als de overheid kan en mag meeinvesteren. Steden verdienen daarbij meer ruimte dan nu het geval is; de Nederlandse regelgeving biedt zelfs, vergeleken met andere landen en met de lijn van de EU, de minste ruimte.
Van 4-6 maart vond in Lyon het congres plaats van de Eurocities Knowledge Society Forum. Heleen Kerkhof (Leeuwarden) leidde de workshop, met sprekers uit Stockholm (Annette Lundberg van Stokab), Parijs (Philip Agard van Alcatel), Lyon (Samuel Triolet van de Lyon Internet Exchange) en Brussel (Maurice Paulissen Eurocities Policy Officer). Heleen Kerkhof introduceerde de problematiek van Breedband aan de hand van de illustraties uit het Twentse ‘Het licht gezien’, dat een geweldige eye opener blijkt voor ‘beginners’.
Stockholm is nog steeds ‘lichtend voorbeeld’ als eerste Europese stad met een eigen glasvezelnetwerk, en heeft een positieve business case. De modellen voor uitrol waarbij Alcatel is betrokken, tonen aan dat echte massa pas kan worden verkregen als overheden meeinvesteren, bijvoorbeeld via het civiele werk.
De Lyonix werd opgericht om te voorkomen dat alle grote breedband-investeringen in Parijs belanden; Lyon bereidt het zuideuropese ‘connecting the dots’ voor, net als ook Stedenlink wil, omdat steeds weer blijkt dat veel dataverkeer regionaal is. Paulissen vertelde ten slotte over de herziening van de telecomwetgeving door de EU; Eurocities zal samen het de zgn. Committe of the regions optrekken bij de lobby voor meer ruimte voor overheden. Leeuwarden leidt samen met de Policy officer in Brussel deze lobby De presentaties worden binnenkort gepubliceerd via www.eurocities.org.