DEN HAAG – Telecomtoezichthouder Opta is niet tevreden over de concurrentie tussen kabelaanbieders op de markt voor analoge televisie en wil maatregelen nemen. De consument moet daarvan profiteren door middel van lagere tarieven en meer keuze.
Dat blijkt uit het dinsdag uitgebrachte ontwerpbesluit van de waakhond over onder meer de omroepmarkt.
Het nieuwe kabelbedrijf Ziggo, dat eerder dit jaar ontstond uit de fusie tussen Casema, @Home en Multikabel, heeft volgens Opta samen met UPC 81 procent van de omroepmarkt in handen. “Hierin zijn geen grote verschuivingen waargenomen de laatste tijd”, aldus Remko Bos, directeur Markten van Opta.
Traag
Volgens Opta stappen consumenten nog niet massaal over van analoge naar digitale televisie. “De consument is traag, want die heeft meestal een speciaal kastje nodig om digitale tv te ontvangen. Als de consument voor digitaal kiest, is dat meestal voor één van de televisies in huis, de andere toestellen blijven op het analoge netwerk aangesloten”, zei Bos.
Als Opta zijn zin krijgt, moeten de kabelbedrijven andere partijen verplicht toegang bieden tot hun netwerken, wanneer die uitzendrechten hebben verworven. Het principe is hetzelfde als bij de vaste telefoniemarkt, waar telecomconcern KPN in 2005 door Opta gedwongen werd het netwerk open te stellen voor andere aanbieders.
Netwerk
“Theoretisch gezien moet een partij als Tele2 dan ook een analoog pakket kunnen aanbieden via de kabel. De consument krijgt dan een factuur van Tele2 in de bus”, legde Bos uit. Consumenten zitten nu vast aan een kabelmaatschappij die het netwerk in de regio beheert.
Directeur Rob van Esch van de brancheorganisatie van kabelbedrijven NLkabel liet weten het ontwerpbesluit moeilijk te begrijpen. “Sinds het vorige onderzoek van Opta, toen ze geen maatregelen troffen, is er alleen maar meer concurrentie op de markt gekomen door de opkomst van digitale tv. Dat is aantoonbaar. Zelfs de Consumentenbond heeft gezegd dat de kijker met digitale televisie een volwaardig alternatief heeft.”
Ontwerpbesluit
De toezichthouder verwacht dat de besluiten eind dit jaar van kracht worden. Eerst mogen de betrokken partijen nog reageren op het ontwerpbesluit. Ook moet de Europese Commissie toestemming verlenen.
Aangezien de voorgestelde maatregel van Opta ongebruikelijk is in Europa, bestaat de kans dat Brussel geen goedkeuring verleent. Een argument zou kunnen zijn dat de Commissie zo min mogelijk in de markt wil ingrijpen.
KPN juicht in een reactie de maatregelen voor kabelaars toe, hoewel het bedrijf zelf geen analoge televisie mag aanbieden. Zo wil Opta KPN stimuleren om in glasvezel en VDSL (een opvolger van ADSL) te investeren.
Concurreren
Het bedrijf ziet nieuwe mogelijkheden om te concurreren met meer verschillende tarieven. Daarmee denkt het concern klanten te kunnen behouden en terug te winnen.
Vanwege de snelle opkomst van glasvezel wil Opta ook op dat gebied de concurrentie bevorderen en moet KPN andere bedrijven meer toegang bieden. Wat deze maatregelen voor gevolgen hebben voor de investeringen van KPN in glasvezel, weet het concern nog niet.
“Het is nog niet duidelijk wat de maatregelen van Opta concreet gaan betekenen en of ze ook een bedrag gaan formuleren dat wij mogen rekenen aan bedrijven die gebruik willen maken van ons netwerk”, zei een KPN-woordvoerder.
Bron: nu.nl