Streetlight levert veel Kennis

Pilot van het consortium Streetlight in afrondingsfase

‘Streetlight® biedt de mogelijkheid altijd en overal online te zijn en interactief over actuele informatie te beschikken.’ Met dit uitgangspunt werd op 3 maart 2006 de eerste van twee multifunctionele interactieve straatlantaarns bij het stadhuis van Zoetermeer geplaatst. Twee jaar later komt deze pilot tot een einde en verdwijnen de palen uit het Zoetermeerse straatbeeld. Wat hebben de Streetlights de gemeente opgeleverd?

In 2006 startte het consortium van KPN, Tyco Electronics en Lucent Technologies (nu Alcatel Lucent), in samenwerking met de gemeente Zoetermeer de pilot. “Zo werken diverse partijen samen om op innovatieve wijze de afstand tussen burgers en gemeente te verkleinen”, vertelde Wethouder Bé Emmens destijds over het initiatief. De publiciteit die de gemeente hiermee kreeg, zette Zoetermeer voorgoed op de kaart als ICT Stad. Waarmee het project vanuit het oogpunt van citymarketing ruimschoots is geslaagd.

Voorlopers
Maar ook op andere punten zijn initiatiefnemers tevreden over de resultaten. De Streetlightpalen worden gezien als de voorlopers van grote digitale ontwikkelingen als de ‘hotspots’ van KPN voor draadloos internet. En het fenomeen ‘narrowcasting’, een medium waar met name de detailhandel op grote schaal gebruik van maakt. Dit zijn beeldschermen waarop winkeliers in hun zaak bijvoorbeeld promotiefilms afspelen.

Waardevol
Na twee jaar is de belangrijkste bevinding dan ook dat de Streetlights hebben bijgedragen aan nieuwe innovatieve ontwikkelingen. Met name voor het consortium heeft dit waardevolle kennis opgeleverd. “Het Streetlightproject is typerend voor Zoetermeer. Als ICT Stad bieden wij ruimte voor dergelijke initiatieven. De interactieve palen hebben hun diensten ruimschoots bewezen. We kunnen er met een gerust hart afscheid van nemen”, meent de wethouder.

Virtueel kasteel
Maar Zoetermeer neemt niet definitief afscheid van de palen. Voor één Streetlight is namelijk een nieuwe plek gevonden. In de Dorpsstraat kan iedere voorbijganger voortaan het spel ‘Virtueel kasteel Palenstein’ spelen. Zodat het spraakmakende project nog lang in het Zoetermeerse geheugen blijft hangen.