Helder: grotere rol G27 bij breedband
16-06-2006
Eric Helder, wethouder Enschede en voorzitter van de G27 pijler Economie en Werk, stelt in een brief aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer dat de voorgenomen wetswijziging de uitrol van breedband sterk zou vertragen.
Dat is nadelig voor de nationale innovatiestrategie en het lokale ondernemingsklimaat. Vele breedbandpilots zijn in de afgelopen jaren uitgevoerd in een samenwerkingsverband met marktpartijen. Die samenwerking kon ontstaan omdat de lokale overheid een positie kon innemen en er daardoor werkelijk sprake is geweest van belangenafweging, waarbij gemeenten de publieke belangen kunnen waarborgen (zoals een daadwerkelijk open infrastructuur).
In zijn brief verzoekt Helder de fracties om de positie van de lokale overheid in de ontwikkeling van breedbanddienstverlening niet te minimaliseren.
“Dat is onnodig en niet in het belang van de kenniseconomie. Gemeenten hebben laten zien uitsluitend een actieve rol te spelen rondom breedband indien en voor zover marktpartijen daarin niet voorzien.
De inspanningen van lokale overheden hebben bijgedragen aan het tot stand komen van open netwerken en significante verlaging van prijzen. Vanuit de lokale overheden zijn de aanjagers soms individuele gemeenten (als Amsterdam, Eindhoven/Helmond, Almere, Enschede), maar ook samenwerkingsverbanden van steden zoals de Stichting Stedenlink. Steeds hebben steden in overleg met VNG en IPO geopereerd en daarbij in nauwe afstemming gezocht met het Ministerie van EZ en in voorkomende gevallen het Ministerie van BZK. De rapportage van de impulscommissie Breedband onder voorzitterschap van de heer Deetman heeft daarin een belangrijke rol gespeeld.
Vele breedbandpilots zijn in de afgelopen jaren uitgevoerd in een samenwerkingsverband met marktpartijen. Die samenwerking kon ontstaan omdat de lokale overheid een positie kon innemen en er daardoor werkelijk sprake is geweest van belangenafweging, waarbij gemeenten de publieke belangen kunnen waarborgen (zoals een daadwerkelijk open infrastructuur)."
"Artikel 5.15 van de Telecommunicatiewet geeft weer dat het niet de primaire taak van de gemeente is om telecomexploitant te worden. Dat is ook geenszins de ambitie van de steden. Het artikel laat voorts toe dat de lokale overheid kan handelen in die omgevingen waar de exploitatie van een breedbandige infrastructuur niet rendabel is en dus niet snel ter hand zal worden genomen als de overheid niet mag meedoen. Dat is een toegevoegde waarde die niet gemist kan worden."
"Het amendement van de heer Aptroot ontneemt gemeenten elke ruimte om op lokaal niveau een actieve rol te spelen, een rol die zijn waarde heeft bewezen. Het zou een ernstige terugslag betekenen voor de uitrol van breedband. Dat is nadelig voor de nationale innovatiestrategie en voor het lokale ondernemingsklimaat.”
Aldus betoogt Erik Helder. De stemming over het wetsvoorstel is afgelopen dinsdag tot nader order uitgesteld.