Fiber-to-the-Business
Met het Telemann-netwerk in Nijmegen, SSGA in Arnhem, CAI Harderwijk en BIT in Ede heeft Gelderland belangrijke breedbandpioniers in huis. De provincie investeert niet zélf in glasvezel, maar organiseert de vraagbundeling voor de aanleg van glasvezel. De provincie richt zich hierbij met name op Fiber-to-the-Business en op de ontsluiting van het landelijke gebied (Fiber-to-the-Farm). In 2009 zijn bedrijventerreinen ontsloten in Barneveld, Nijmegen en Geldermalsen. Dit heeft inmiddels geresulteerd in een Gelderland-dekkende ‘open’ glasvezelring, een twintigtal met glasvezel ontsloten bedrijventerreinen en acht NDIX-marktplaatsen (zie kaart).
Fiber-to-the-Farm
Het B3N-CoopNet project gaat de landelijke gemeenten Berkelland en Bronckhorst voorzien van een supersnel glasvezelnetwerk waarbij de glasvezel tot in de meterkast wordt gebracht. Hierover zullen veel diensten worden aangeboden, waaronder triple play. Bij B3N-CoopNet wordt de behoefte van de deelnemers gebundeld in een Coöperatieve Vereniging van Eigenaren. Deze coöperatie laat het netwerk financieren en aanleggen en wordt eigenaar van het netwerk. Deze werkwijze werd eerder in Nuenen succesvol toegepast. De vereniging van eigenaren bepaalt dus zelf welke dienstenaanbieders Internet, telefonie en TV gaan leveren. Om de kosten voor aanleg te drukken graven de deelnemers zélf mee. Wanneer deze aanpak slaagt, volgt de rest van de achterhoek.
Het business plan was gereed in 2009. Volgens plan worden langs de provinciale weg Vorden-Ruurlo-Borculo 12.600 aansluitingen gerealiseerd op glasvezel. Het projectmanagement wordt gefinancierd door de gemeenten Bronckhorst en Berkelland, SEO achterhoek, Rabobank en provincie Gelderland. De feitelijke aanleg wordt betaald uit het abonnement van de deelnemers.