Rotterdam

Glasvezel is de voorziening van de toekomst. Het is supersnel, veilig en biedt praktisch ongelimiteerde mogelijkheden. Ook Rotterdam is zich bewust van de ongekende mogelijkheden van breedband. Daarom investeert Rotterdam momenteel in dit een open glasvezel infrastructuur. De gemeente Rotterdam heeft de ambitie uitgesproken om alle instellingen, bedrijven en burgers toegang te bieden tot een open, toekomstvaste (duurzame) glasvezelnetwerkstructuur. In de toekomst krijgt heel Rotterdam de mogelijkheid om over te gaan op glasvezel.

Update november 2009:

Glazen Maas Rotterdam 2009-2012

Met de slimste haven ter wereld weet Rotterdam hoe belangrijk een eigentijdse en betrouwbare infrastructuur is voor de stad. Goede toekomstzekere infrastructuur in de breedste zin van het woord blijkt een belangrijke vestigingsplaatsfactor voor bedrijven en burgers. Het vergroot de economische vitaliteit en de leefbaarheid van de stad. Dat geldt evenzeer voor een ICT-infrastructuur. Een dynamische ICT-sector is een essentieel onderdeel van de Rotterdamse economie. Rotterdam moet voorop blijven lopen in het benutten van de kansen die de digitale ontwikkeling in de samenleving ons biedt. Een toekomstvaste ICT- infrastructuur is hierin belangrijk als cross- over voor vele strategische projecten/dossiers. De Glazen Maas beweegt zich in het midden van dit speelveld in de rol van stimulator, aanjager en faciliterend naar investerende partijen. In enkele gevallen als opdrachtgever om deze doelen te realiseren.

Rotterdam 2009

Het programma de Glazen Maas is in 2005 opgezet. Het vervolgplan voor de periode 2009-2012 zet in op de economische ambitie voor een krachtige innovatieve Rotterdamse ICT sector met accenten op glasvezel, infrastructuur, ICT faciliteiten en nieuwe dienstenontwikkeling. Dit heeft in de afgelopen jaren als resultaat gehad dat er in Rotterdam:

  • • In Nesselande en het Lloydkwartier een glasvezelnetwerk door de gemeente wordt uitgerold waar de Glazen Maas de aanleg, het beheer en de exploitatie verzorgd.
  • • Een sterke, onafhankelijke Internet Exchange is opgezet als spin in het web voor alle ICT- en glasvezelinitiatieven. Recent is de R-iX uitgebreid met een ‘state of the art’ datacenter die ook klanten trekt buiten Rotterdam.
  • • City Media is gelanceerd waarin op een innovatieve wijze gecommuniceerd wordt met mensen in de stad.
  • • Rotterdam Draadloos operationeel is als proeftuin voor draadloze toepassingen. In december ’09 is besloten dat het centrum van Rotterdam voorzien wordt van draadloos internet.
  • • Het Rotterdam Fiberlab congres is georganiseerd waardoor Rotterdam op ICT en glasvezelgebied op de kaart is gezet.
  • • Grotere en kleinere initiatieven op het glasvezelnetwerk zijn uitgewerkt en soms ook opgezet. Voorbeelden hiervan zijn Rotterdam Intranet 3, het groene datacenter en de Rotterdam Media Ring.

Rotterdam 2010

Het huidige programma zet de uitgezette lijn voort, waarin de volgende speerpunten gedefinieerd zijn voor 2010:

  • • Doorbraak forceren in de glasvezeluitrol voor heel Rotterdam.
  • • Nieuwe aanpak organiseren voor glasvezel in het primaire onderwijs.
  • • In twee wijken starten met de introductie van een medisch digitaal informatie platform.
  • • De Rotterdamse internet eXchange verder uitbouwen.
  • • De ontwikkeling van het Groenste Datacenter van Europa.
  • • Doorontwikkelen van City Media Rotterdam.
  • • Uitbouwen van Rotterdam Draadloos.
  • • Opzetten en bundeling van faciliteiten voor innovatieve, startende ICT bedrijven.
  • • Opbouwen van een stevig netwerk voor kennisuitwisseling en overdracht.

Hiermee sluit de Glazen Maas aan bij de college doelstellingen om Rotterdam een aantrekkelijke stad te maken en te blijven voor bedrijfsleven, burgers en instellingen. Tevens borgen de projecten van de Glazen Maas de voor deze doelstellingen fundamentele ICT onderlegger zoals bij duurzaamheid, medisch, creatief en zakelijke dienstverlening.

Draadloos internet in binnenstad Rotterdam(15-12-09)

Het centrum van Rotterdam krijgt gratis draadloos internet. Medio januari wordt het WiFi-netwerk volledig openbaar.

Dit maakte het bedrijf Republicom bekend op de website Rotterdam Hotspots.

De gemeente had de WiFi-zenders al in 2008 aangelegd, maar het particuliere gebruik was beperkt tot twee websites, rotterdam.nl, voor informatie over de gemeente, en 9292ov.nl voor informatie over OV.

Concurrentie

Ongelimiteerde toegang tot het gratis netwerk was voorheen nog niet mogelijk omdat regelgeving verbiedt dat de overheid concurreert met private bedrijven als KPN en T-Mobile. De gemeente Rotterdam heeft het private bedrijf Republicom bereid gevonden het netwerk te exploiteren.

Dit bedrijf hoopt geld te verdienen met locatiegebaseerde advertenties op de startpagina. Onder meer op basis van de locatie van de internetter en het tijdstip, ziet deze verwijzingen naar bedrijven en andere gelegenheden in de buurt.

Dit betekent een financiële tegenvaller voor T-Mobile en KPN, die geld verdienen met betaalde mobiele hotspots.

Camerabeelden

De gemeente beoogt het netwerk in te zetten voor bedrijven, die op straat en in de auto gegevens kunnen uitwisselen, maar ook voor politie en brandweer die bijvoorbeeld camerabeelden over het netwerk kunnen versturen.

Bezoekers en bewoners van de stad kunnen overal over informatie over de stad beschikken, bijvoorbeeld over films die op dat moment draaien, restaurants, geldautomaten, openbaar vervoer, parkeergarages met vrije plaatsen. Ook wordt het gratis netwerk ingezet bij evenementen, zoals het International Film Festival (IFFR) eind januari. Republicom denkt dat er genoeg capaciteit is om veel mensen tegelijk te laten internetten.

Het draadloze netwerk is bedoeld voor in de buitenlucht. Binnen zal het draadloze netwerk niet of nauwelijks te ontvangen zijn.

Rotterdamse wijk Nesselande experimenteert met IP-televisie op glasvezel
In Nesselande is onlangs een proef met de Pitbox van Daily Media van start gegaan. Bewoners van Nesselande, kunnen een half jaar lang gratis de Pitbox testen. Dit nieuwe medium combineert internet en televisie en wordt doorgegeven via glasvezel. Diensten die men gewend is van internet kunnen door deze box worden aangeboden op het televisiescherm, zoals bijvoorbeeld radiozenders, televisiekanalen, e-mail, beeldbellen en Video on Demand. De programmering en indeling van het scherm kan naar eigen smaak worden ingedeeld en er is genoeg ruimte om eigen foto’s en filmpjes op te slaan. Nesselande is hiermee de eerste wijk van Nederland die op deze schaal met IP-televisie experimenteert.

Deelnemers gezocht

Al eerder dit jaar werd door middel van een brief bewoners met glasvezelaansluiting gevraagd om mee te doen aan deze proef. Dat leverde al voldoende deelnemers op om de proef te starten. Maar geïnteresseerden kunnen zich nog steeds aanmelden. Zij  kunnen zich aanmelden via www.glasvezelrotterdam.nl/glasvezelprojecten  of door te bellen met Daily Media 04166 96122 of door een mail te sturen naar helpdesk@dailymedia.tv

Evaluatie

Deelnemers wordt gevraagd om met een kritisch oog te kijken naar het gebruik en de mogelijkheden van de Pitbox en hun bevindingen door te geven aan Daily Media. Ook worden regelmatig enquêtes verstuurd om een beeld te krijgen van de technische ontwikkelingen en de klanttevredenheid. Eind 2009 worden de definitieve resultaten verwacht van de proef.

Innovatie op glasvezel

De proef met IP-televisie is geïnitieerd door de gemeente Rotterdam in samenwerking met Daily Media en heeft tot doel bewoners de voordelen van glasvezel te laten ondervinden. Tevens is dit een manier om de diensten op glasvezel te ontwikkelen en te verbeteren. De wijk Nesselande is, naast het Lloydkwartier, één van de twee pilotwijken van Rotterdam waar de gemeente Rotterdam glasvezel tot aan de deur heeft gelegd. Om het gebruik van glasvezel te stimuleren zijn er naast deze proef, meerdere projecten door de gemeente Rotterdam ontwikkeld, zoals Rotterdam Draadloos, City Media Rotterdam en Rotterdam Internet eXchange.

9 juni 2009
Bron: Persbericht Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam

Eerste hoogbouwtoren in Nederland met een eigen glasvezelnetwerk

Bewoners leggen zelf glasvezelnetwerk aan in The Red Apple

De bewoners van The Red Apple, een spraakmakend nieuwbouwproject in Rotterdam-centrum, hebben zelf het initiatief genomen om een glasvezelnetwerk aan te leggen in het gebouw. Op advies van service provider Wireless Campus besloten zij als VVE’s met 96% VOOR-stemmen een eigen glasvezelnetwerk aan te laten leggen en Wireless Campus de rol te laten vervullen als dienstenmakelaar en service provider. De naam voor het netwerk is The Red Apple Fiber, kortweg TRAF.

Quattro-play

In eerste instantie biedt TRAF triple-play (TV, internet en vastnet telefonie) diensten aan over het glasvezel. Al voor € 42,50 per maand heeft men supersnel en betrouwbaar internet, een uitgebreid analoog & digitaal TVzenderpakket en een telefonie-aansluiting. Daarnaast biedt TRAF vanaf september mobiele telefonie- en datadiensten aan met als uniekheid dat bewoners gratis met elkaar kunnen communiceren over het KPN-netwerk.

Samenwerking

Uniek van dit project is de intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen, te weten de VVE’s als eigenaar van het inpandige netwerk, Wireless Campus als projectleider, dienstenmakelaar en service provider, het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Rotterdam als facilitator voor de verglazing tot aan het gebouw, Vigcom als bouwer van het inpandige netwerk, OONO – de Open Onafhankelijke Netwerk Operator – en als dienstenaanbieders Level Four (telefonie), Intermax (internet) en de Gemeente Albrandswaard (TV). Juist door

te focussen op ieders specialisme worden de krachten gebundeld en wordt het aanbod breed, transparant en laagdrempelig. Het project heeft een uniek hoog deelnemerspercentage van bijna 90% en biedt een volledig open-marktmodel

waarbij bewoners per dienst zelf kunnen aangeven voor welke aanbieder men kiest, onafhankelijk van de gekozen operator. Dit sluit perfect aan bij de ambitie van de overheid om Nederland snel voorzien te krijgen van een open glasvezelnetwerk. Het resultaat hiervan is nu al tastbaar: een scherpgeprijsd en compleet aanbod met keuzevrijheid voor bewoners en supersnelle internetverbindingen (snelheden tot 1Gb/s). Ook nieuwe diensten als een internetdienst voor kinderen, IP-TV en een online te koppelen beveiligingssysteem

zullen in de nabije toekomst worden aangeboden. VVE’s, woningcorporaties en projectontwikkelaars worden uitgenodigd om navolging te geven aan het TRAF-project wat in eerste instantie een goede investering is in het eigen vastgoed; de investering is binnen 2-3 jaar terugverdiend door de besparing op netwerkkosten welke bewoners normaliter aan het glasvezelnetwerk dienen te betalen.

Over Wireless Campus

Wireless Campus BV is opgericht in 2001 als een innovatieve full-service provider van telecom- en datadiensten gericht op specifieke doelgroepen waaronder de onderwijs- en zorgsector. Zij levert mobiele telecom-, data-, hosted voice- en glasvezeldiensten onder eigen naam tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden en is sinds 2009 ook actief als eerste onafhankelijke glasvezeldienstenmakelaar van Nederland. Zij ondersteunt hierbij

projectontwikkelaars, woningcorporaties en VVE’s om glasvezelnetwerken aan te laten leggen en succesvol te exploiteren. Wireless Campus maakt deel uit van de MoCo holding – meer informatie vindt u op: www.mobcom.eu.

Juni 2009

Glasvezel in Rotterdam

Veel energie wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling en zichtbaarheid van onderscheidende diensten op glasvezelnetwerken. Hiervoor heeft het projectteam Glazen Maas initiatieven ontwikkeld die deze zichtbaarheid moeten gaan vergroten, zoals City Media Rotterdam, Rotterdam Draadloos en IP-televisie in Nesselande. Alle glasvezelprojecten zijn te vinden op www.glasvezelrotterdam.nl

R-iX

De oprichting van de Rotterdamse Internet eXchange (R-iX, november 2007) is door de Rotterdamse en regionale markt zeer warm ontvangen. Er is in de korte bestaansperiode een enorme dynamiek ontstaan die veel perspectief biedt voor de toekomst. Circa tien bedrijven en/of instellingen zijn momenteel aangesloten op de R-iX. Met een bijna even groot aantal is de R-iX in een vergevorderd stadium van contractbesprekingen. Hieronder bevinden zich enkele grotere internationale ondernemingen en zorg- en onderwijsinstellingen. Daarnaast is door ruim 40 ondernemingen en instellingen interesse getoond. Momenteel wordt er gewerkt aan plannen voor uitbreiding van de R-iX
www.r-ix.nl

Rotterdam Draadloos

Samen met marktpartijen is in oktober 2008 de pilot Rotterdam Draadloos van start gegaan. In het centrum is ter grootte van een vierkante kilometer een WiFi-netwerk aangelegd dat open staat voor bedrijven en instellingen om mobiele toepassingen te testen. Het project maakt, aanvullend op de vaste breedbandinfrastructuur, draadloze toegang voor mobiele diensten mogelijk. Bijvoorbeeld voor publieke dienstverleners maar ook voor ondernemingen in bijvoorbeeld de logistieke sector. Mobiele toepassingen kunnen belangrijke bedrijfseconomische voordelen bieden en de dienstverlening verbeteren. In 2009 vindt er een evaluatie plaats die vooral is gericht op de beantwoording van de vraag of er een markt is voor een grootstedelijke draadloos netwerk.
www.rotterdamdraadloos.nl

City Media Rotterdam

Een voorbeeld van een innovatie, gebaseerd op glasvezelinfrastructuur, is het project City Media Rotterdam (CMR). Hierbij is met moderne beeldschermtechnologie en narrowcasting een nieuw communicatiemedium in Rotterdam ontwikkeld. In november 2008 zijn in metrostation Beurs, in samenwerking met de RET, veertien beeldschermen in gebruik genomen die zowel redactionele als commerciële content laten zien aan metroreizigers. De verwachtingen zijn hoog gespannen en de commerciële markt kijkt over de schouders mee naar dit unieke Rotterdamse project.
www.citymediarotterdam.nl

IP-televisie

In samenwerking met diverse marktpartijen startte in september 2008 de wijk Nesselande een proef met IP-televisie bij een aantal huishoudens. Met behulp van een zogenaamde set-top box kunnen gebruikers kiezen tussen digitale televisie en het analoge televisieaanbod en worden er zenderpakketten aangeboden die nu alleen met behulp van een schotelantenne ‘uit de lucht’ kunnen worden gehaald. Met name dit laatste deel is voor de oude stadswijken met hun schotelantenneproblematiek een belangrijk perspectief voor de toekomst. De Rotterdamse woningcorporaties kijken met grote belangstelling mee naar de resultaten van deze proef.

Datacenters

Na de opening van de R-iX is snel duidelijk geworden dat meerdere Rotterdamse partijen hun ICT aan het uitbesteden zijn en grote behoefte hebben aan datacapaciteit. Die moet bij voorkeur in de omgeving van Rotterdam te vinden zijn én betaalbaar en ‘groen’ zijn. Met het bij elkaar brengen van de vraag en het inventariseren van de mogelijke ‘groene’ locaties in Rotterdam en omgeving wordt de markt daarbij hulp geboden. Het is de ambitie binnen drie jaar een groot Rotterdams onafhankelijk ‘groen’ datacenter te bouwen. Daarmee is de Rotterdamse glasvezelinfrastructuur, met de netwerken, de R-iX en Rotterdam Draadloos, op de goede weg!