Amsterdam krijgt een tweede glasvezelnet. Ook KPN blijkt er momenteel glasvezels in de grond te leggen. Ongeveer 40.000 woningen krijgen het komend jaar via het bedrijf Citynet een glasvezel in huis voor supersnel internet, telefonie, tv en tal van andere elektronische diensten. Citynet is een initiatief van onder andere de gemeente Amsterdam, bankverzekeraar ING en KPN-concurrent bbned. KPN hoopte aanvankelijk zelf met Citynet mee te doen. Nadat bbned was uitgekozen, besloot KPN het een eigen glasvezelnet naast dat van Citynet te leggen.
Eén glasvezel is in feite meer dan genoeg om alle telecomwensen van een huishouden te dekken. Daarom en omdat de aanleg kostbaar is, wordt een dubbel net als geldverspilling gezien. Geulen graven is verreweg de grootste kostenpost voor een nieuw netwerk. Maar KPN blijkt nu handig gebruik te maken van het feit dat sommige straten al om andere redenen worden opengelegd. Het telecombedrijf legt daar dan snel eigen glasvezels in de grond. En waar de straten speciaal moeten worden opengebroken voor Citynet, zal KPN de kosten daarvan met Citynet delen en dus ook daar geld besparen.
âWe denken dat het dan economisch verantwoord is om ook bestaande huizen van het snelle glasnet te voorzienâ, aldus een zegsman van KPN. âWe geloven in glas en leggen het al in nieuwbouwwijken aan. Waar we de kans krijgen om het tegen gereduceerde kosten ook in oude wijken te doen, zullen we dat niet laten.â
KPN geeft toe dat twee glasaansluitingen per woning een beetje veel van het goede is. âEen paar jaar geleden hebben we voorgesteld om samen met concurrenten één landelijk glasvezelnet aan te leggen. Dat wilden ze niet, en dus kiezen we nu voor een eigen net waar dat financieel verantwoord is.â
Reactie Citynet
Citynet vindt de concurrentie geen probleem en is ook blij de kosten van het graven te kunnen delen. “KPN legt dit netwerk alleen omdat het met ons kan meeleggen”, bevestigt Dirk van der Woude, projectmanager van de gemeente, woen sdag hierover. De gemeente bemoeit zich alleen met de infrastructuur. Telecomaanbieder Bbned zal het net vervolgens exploiteren. Van der Woude juicht toe dat er een tweede net komt, “beter voor de marktwerking. “