Breedband is inmiddels een essentiële voorziening, voor kennisinstellingen maar ook op bedrijventerreinen. Maar wat is breedband, wat kun je er mee, welke belangen spelen een rol, welke technieken zijn er? In het boek âHet licht gezienâ wordt ingegaan op deze vragen, die cruciaal zijn voor beleidsmakers en bedrijven. Want de beslissingen die we nu nemen, hebben grote gevolgen.
In Twente stak enkele jaren geleden een groep mensen uit verschillende disciplines en vanuit verschillende organisatie de koppen bij elkaar. Deze voorhoede ontwikkelde het Twentse model. Samen kwamen zij tot tien Twentse breedbandbeloften. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is onder meer een âopen netwerkâ, wat inhoudt dat klanten hun eigen aanbieder kunnen kiezen en dus niet gebonden zijn aan één aanbieder zoals nu vaak het geval is.
Ook op het gebied van veiligheid biedt het Twentse model uitkomsten: belangrijke data hoeven niet meer via internet verstuurd te worden, de oplossing heet ethernet. Zo kunnen de data van de ene computer naar de andere verstuurd worden, zonder dat iemand hier tussen kan komen.
Al deze ervaringen staan beschreven in het boek âHet licht gezienâ. Het boek is een poging om deze complexe materie op een begrijpelijke manier voor een breed publiek te vertalen. Het bevat pittige uitspraken, duidelijke voorbeelden en lichtvoetige cartoons.
Het economisch belang van glasvezelverbindingen is groot. Bedrijven en overheden hebben hier direct mee te maken. Bij de opzet of revitalisering van bedrijfsterreinen en bedrijfsverzamelgebouwen wordt het steeds belangrijker om tegelijkertijd breedband aan te leggen. Essentiële vragen zijn dan hoe dit gebeurt, wie verantwoordelijk is en hoe we het beheer van de infrastructuur toekomstvast regelen.
Veel bedrijven zijn inmiddels afhankelijk van digitale infrastructuur, zonder betaalbare verbindingen zijn zij ten dode opgeschreven. Voor sommige bedrijven is het al fataal als zij meer dan een dag digitaal onbereikbaar zijn. Wanneer de data die op de eigen server staan door brand of ander onheil verloren gaan, kunnen veel bedrijven wel inpakken. Data kunnen voortaan, door snelle glasvezelverbindingen veiliger in een beschermd datacenter opgeslagen worden.
Glasvezel heeft een onbeperkte capaciteit. Breedband kan ook een behoorlijke kostenbesparing opleveren voor bedrijven. Dure hardware hoeft niet meer aangeschaft te worden; een simpel beeldscherm, een stekker die is aangesloten op de glasvezelverbinding en een medewerker kan aan het werk. De hele automatisering kan zo worden uitbesteed.
Kortom, glasvezel wordt een essentiële voorziening en er ligt een taak voor de overheid om toe te zien op de condities waaronder die voorziening beschikbaar komt. Enige spoed met breedbandige ontsluiting lijkt geboden.
Op woensdag 4 juli zullen Carry Abbenhues en Eric Helder de eerste exemplaren van het boek âhet licht gezienâ in ontvangst nemen van Nirvi Mes, de schrijver van het boek.
Download [HIER] het boek “het licht gezien”