CAI Harderwijk stelt zijn netwerk open voor ISP’s. Nu al biedt CAIW internetdiensten aan op het Harderwijkse kabelnetwerk, zoals UPC en Ziggo actief zijn op het netwerk van Kabel Noord, maar daar komen nu ook niet-kabel providers bij. Als eerste is Solcon gecontracteerd.
Voor Solcon is dit een ‘no-brainer’. Het bedrijf ziet zichzelf eerder als dienstenaanbieder dan als netwerkoperator. CAI Harderwijk gaat hierin zo ver, dat het ook de actieve laag meeneemt. Het wil optimale voorwaarden scheppen voor derden om diensten aan te bieden. In Harderwijk kan Solcon zich dus veroorloven om uitsluitend diensten aan te bieden, en niet zelf actieve apparatuur te plaatsen. Ook in geografisch opzicht sluit Harderwijk goed aan op de strategie van Solcon, dat zich sterk profileert in Flevoland en op de Veluwe. Wel stelde het Drontense bedrijf twee voorwaarden: hoge en symmetrische bandbreedtes moeten beschikbaar zijn en het netwerk van CAI Harderwijk moet volledig verglaasd worden. Wat dat laatste betreft sluit men zich aan bij Kabel Noord, dat al eerder de uitspraak deed dat volledige verglazing op termijn van een jaar of vijf onontkoombaar is. Een hard tijdspad is er niet in Harderwijk, de commitment wel. De symmetrisch bandbreedte wordt door bundeling van upstreamkanalen bereikt, waarbij CAI Harderwijk overigens nog een definitieve keuze moet maken voor apparatuur, zo laat directeur Edo Kweldam aan Telecompaper weten.
De overeenkomst laat zien dat er opnieuw een breuk ontstaat in de Nederlandse kabelsector, die zich bij voorkeur profileert als tegenstander van FTTH en open access. Al eerder was het onder meer Kabel Noord dat zich onomwonden voor FTTH uitsprak. Open access op de markt voor analoge TV gaat dit jaar gebeuren door druk vanuit de Opta en breedband open access en FTTH worden nu dus vrijwillig omarmd door een groeiend aantal kleine kabelaars.
De vraag is nu: wat doen UPC en Ziggo? Graven zij zich in, en houden zij vast aan de mogelijkheden van hun HFC-netwerken? Of zien we straks Ziggo als dienstenaanbieder op de netwerken van Reggefiber? De kabelbedrijven ruiken op dit moment bloed, nu de DSL-markt een beweging van krimp heeft ingezet. Docsis 3.0 heeft Tele2 en KPN er inmiddels al toe gedwongen versneld VDSL uit te rollen vanuit de niet-ideale lokatie van de wijkcentrale. De kabelbedrijven staan voor een moeilijk dilemma: zij kunnen hun eigen bereik en inkomsten een boost geven door op het netwerk van derden actief te worden. Maar actief worden op Reggefiber-netwerken betekent indirect KPN steunen.
Maar is dit eigenlijk wel een dilemma? Is hier niet sprake van wat wel co-opetitie genoemd wordt? Een verschijnsel dat niet alleen goed is voor de groei van de markt als geheel, maar ook voor alle marktpartijen, en niet in de laatste plaats voor de eindgebruiker. Bron: Telecompaper