Helmond

Update november 2009:

Elektronische gemeente

De provincie heeft met de B5 (Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg en Helmond) een convenant (Samen Investeren) gesloten voor de ontwikkeling van Brabant langs zes lijnen. Eén van de lijnen is Verbindend Brabant waarin ICT wordt ingezet om de afstand tussen burger en overheid te verkleinen en samenwerking te stimuleren. Helmond investeert met name in de realisatie van het nationale uitvoeringsprogramma, de doorontwikkeling van het digitale loket en Virtueel Brabant.

Breedband

Helmond is volop in onderhandeling om breedband te realiseren, dit is echter een taaie opdracht gebleken. Ondanks het afbreken van de voorbereidingen voor de verglazing van twee andere wijken vanwege onvoldoende deelname, blijft de intentie van de gemeente en van marktpartijen om heel Helmond te verglazen.

Helmond Internet eXchange

In het voorjaar van 2009 is de digitale marktplaats Helmond operationeel geworden. Eerste dienst is de doorgifte van videobeelden, op afstand in de regionale toezichtruimte in Eindhoven, ten behoeve van het cameratoezicht van de openbare ruimte in Helmond. De HiX is onderdeel van Taxan, het initiatief van zes Brabantse steden om de lokale digitale marktplaatsen met elkaar te verbinden middels glasvezelverbindingen en koppelingen te realiseren met andere marktplaatsen.

Schoolnet

Het onderwijsveld heeft een initiatief om innovatie in het onderwijsveld te realiseren door de toepassing van breedband positief opgepakt. In 2010 wordt de vraag vanuit het onderwijsveld geformuleerd en wordt de verbinding gelegd met het Schoolnet-project in Eindhoven en de regio.

Virtueel Brabant

Virtueel Brabant is een doorontwikkeling, samen met Tilburg en Eindhoven, van de 3D-visualisatie van de binnenstad in Helmond. Hierbij worden nieuwe thema’s en gebieden ontwikkeld, waaronder veiligheidsmodellen, wijken en een virtueel jongerencentrum. Steeds meer steden sluiten aan en ook de provincie Noord-Brabant doet mee in het kader van Samen Investeren. Overigens zijn de drie steden Helmond, Apeldoorn en Tilburg in 2009 opnieuw genomineerd voor de e-Government Awards. Hoewel de prijs naar een project uit Denemarken ging, was er veel belangstelling en waardering voor de ‘Virtual Cities’.